Bir ambalajın üzerinde “geri dönüşüm” simgesinin olması bunun geri dönüşüm sistemine katılabileceği anlamına gelmez. Plastik, cam, metal ve kağıt içeren her şey geri dönüşemez veya oldukça az sayıda tesis tarafından kabul edilir. Geri dönüşmeyen atıklar hakkında bilgi sahibi olmak, sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesi açısından önemlidir.

Dönüşmeyen plastikler bu grubun önemli bir kısmını kapsar. Bazı plastik türleri, geri dönüşüme uygun değildir. Özellikle termoset plastikler (örneğin, melamin) bir kez şekillendikten sonra tekrar eritilemezler ve geri dönüştürülemezler. Bu tür plastiklerin uygun şekilde imha edilmesi önemlidir. Melamin tabaklar uzun ömürlü ve çok defa kullanım sunmakla birlikte geri dönüşmüyor olması dezavantajdır, satın alırken malzeme türüne dikkat edilmelidir. 

Plastik poşetler geri dönüştürülebilir olmakla beraber farklı bir sisteme ihtiyaç duyarlar. Plastik poşetler, yapısından kaynaklanan esneme özelliğiyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılıp çalışmalarını engelleyecek hasarlar verir. Bu nedenle kumaş ya da bez torbalar yerine plastik poşet kullandığınızda ve bu poşetleri geri dönüşüm kutusuna attığınızda bu poşetlerin büyük bir kısmını geri dönüşüm yerine aslında yeraltına gömülerek bertafa göndermiş oluyorsunuz.

Birçok kişi karton bardakların geri dönüştürülebildiğini düşünse de kâğıttan yapılan bardaklar genellikle sıcak içeceği tutabilme özelliği kazanabilmesi için içerisinde plastik malzemeden özel bir kaplama ile kaplanır. Bu da genel olarak geri dönüştürülemeyen bir malzemedir. Bu nedenle karton bardaklar genellikle geri dönüştürülememektedir. 

Streç film ve buzdolabı poşeti de ayrışma makinelerinde sıkıştığı için geri dönüştürülmez. Plastik poşet yerine bal mumu kumaşlar ile ya da silikon kilitli poşetler ile yiyeceklerinizi muhafaza edebilirsiniz. Kapların ağzını kapatmak için esneyebilen streç kapak veya vantuz kapaklardan faydalanabilirsiniz.

Islak mendiller geri dönüştürülemeyen atıklar arasındadır. İçeriğinde yaygın olarak plastik bazlı kumaşlar ve çeşitli kimyasallar bulunur. Karma içeriğinden dolayı ıslak mendiller geri dönüştürülemez. Ancak çantanızda taşıyacağınız kumaş mendil ve kolonya ile kendi ıslak mendilinizi yapabilirsiniz.

Kompozit malzemeler bir diğer örnek olarak gösterilebilir. Kompozit malzemeler, iki veya daha fazla malzemenin bir araya getirilmesiyle oluşan karmaşık yapıları temsil eder. Bu malzemeler, farklı maddelerin birleşiminden oluştuğu için geri dönüşüm süreci karmaşıktır. Örneğin, karbon fiber takviyeli plastik kompozitler, içerdikleri plastik ve karbon fiberin ayrılması zor olduğundan genellikle geri dönüşüme uygun değildir.

Moloz, inşaat ve yıkım projeleri sırasında ortaya çıkan, taş, beton, tuğla ve benzeri malzemelerden oluşur. Moloz, geri dönüşüme uygun olabilir, ancak bu malzemelerin temizlenmesi ve uygun bir şekilde işlenmesi gereklidir. Molozun doğru bir şekilde yönetilmediğinde çevre üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Kaynak:

Özülkü, G. (n.d.). Geri dönüştüğü düşünülen ama dönüşmeyen atıklar nelerdir? – sürdür. https://www.surdur.com/geri-donustugu-dusunulen-atiklar-nelerdir/