Yeni Yılda Geri Dönüşüm Hareketini Neden ve Nasıl Başlatmalıyım?

Geri Dönüşüm Hareketini Nasıl ve Neden Başlatmalıyım

Sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar, şirketlerimizin son beş yıldır daha çok zaman harcamak istekleri alanları arasında yer alıyor. Çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliği kurumsal teknolojinin performansı alan şirketimiz ise gün geçtikçe artıyor. Ancak henüz bu sorumlu hareketin bir parçası olamayan şirketlerimiz de bir hayli çok sayıdalar. Kurumlarımızın en basit ve kolay bir şekilde bu değişimi başlatabileceği yer şüphesiz onun kurumunun bir parçası olan ofislerimiz. Bir ofise getirisi ve değişimin yaratılması? Sizler için hazırladığımız bu yazımızda ofislerinizdeki geri dönüşüm programını nasıl ve neden başlatmanız elinizde bulundururuz.

TÜİK sistemlerine göre  Türkiye sadece 2016 yılında 32 milyon ton atık üretti. Bu atık miktarımızın % kaçı Türkiye’deki ofislerimizde olduğumuz hakkında henüz sağlıklı bir değere ulaşamıyoruz ancak yine TÜİK sistemlerine göre 2016 yılında günlük olarak kişi başına düşen atık miktarımız 1,17 kg olarak hesaplandı. Ne yazık ki 2016 yılında elde ettiğimiz 32 milyonun sadece %9,8’ini geri dönüştürdük ve kompostlaştırdık. %61,2’sini ise düzenli depolama sahalarına gönderdik. Düzenli depolama sahalarına gönderdiğimiz her adığımız ile saklanan sularımızın kirlerine yol açmamız gibi bu atıklardan çıkan metan gazı salınımı ile de toprakımızın ısısını arttırıyoruz. Geri dönüştürdüğümüz ve düzenli olarak depoladığımız atık mitarımıza neler yapacağı daha çok işleyişin ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Araştırmalara göre  2016 yılında aldığımız bu atıklarımızın aslında tamamını geri dönüştürebilirdik ancak ne yazık ki bunu gerçekleştiremedik. İşyerimizde hemen bir geri dönüşüm programı başlatarak ofis içi kullanımlarımızı düzeltebilir, kaynağında ayrıştırma yaparak hem doğamıza hemde Türkiye ekonomimize katkı sağlayabiliriz.

Geri dönüştürülebilir özellikler hakkında  hızlı bilgiler

Alüminyum:  Alüminyum sonsuz defa geri dönüştürülebilir. Kullanılmış bir alüminyum kutu, iki ay gibi kısa bir sürede geri dönüştürülebilir ve tekrar sunulabilir.

Kağıt:  Amerika’daki tüm gazeteler geri dönüştürülürse her yıl 250 milyon ağaç kurtarılabilir.

Plastik:  Plastik atıklarımızı enerji elde etmek amacıyla yakmak yerine geri dönüştürmek iki kat daha fazla enerji kazanmamıza olanak sağlıyor.

Cam:  Bir cam şişeyi geri dönüşüm ile tekrar kazandığımızda, 20 saat boyunca standart bir florasan ampulü yakacak kadar enerji tasarrufu saklanacak.

İşyerimde geri dönüşüm programını nasıl başlatacağım?

Adım 1: Ekip oluştur

Sadece bir kişi için ofis içerisinde geri dönüşüm programı oluşturmak ve uygulamak göz korkutucu bir görev olabilir. Farklı departmanlardaki gönüllü üyeler ile bu işe başlayabilir böylece ofisiniz için en uygun geri dönüşüm programının nasıl oluşacağına birlikte karar verebilirsiniz. Bu sayede ofis içerisinde topyekün bir geri dönüşüm hareketi oluşturabilirsiniz.

Adım 2: Planlama yap

Programda izleyeceğimiz yol haritamızı aşamalar halinde planlanmalıyız. Öncelikle her gün ofislerimizden uzaklaştırdığımız atıklarımızın ne olduğuna bakmalıyız ve sonra tüm bu atıklarımızın hangilerinin geri dönüştürülebilir olduğunu bulmalıyız. İkinci adımımız ise geri dönüştürülebilir atıklarımızı ne olduğunu seçerken aşırıya ve abartıya kaçmamaktır. Kağıt veya cam şişeler gibi geri dönüşümü kolay ürünlerle yavaş yavaş programı ofis içerisinde yaygınlaştırmak çok önemlidir. İş arkadaşlarımıza program alışkanlığı kazandırdıktan sonra, diğer atık türlerini de içerecek şekilde programımızı genişletebiliriz. Zaman içerisinde de; bilgisayarlar, tonerler ve yazıcılar gibi daha büyük ürünleri içerecek şekilde geri dönüşüm programı oluşturabiliriz.

Adım 3: Azalt

Geri dönüştürülebilir atıklarımızın ne olduğunu tanımladıktan sonra bu atıklarımızın nereden ve ne şekilde oluştuklarına detaylıca incelemeliyiz. Ofis içerisindeki kullanım alışkanlıklarımızı gözden geçirerek, geri dönüştürebilir atıklarımızın daha az üretilmesini sağlamalı, azaltamadığımız atıklarımızı ofisimiz içerisinde tekrar kullanılacak şekilde planlamalıyız. Bu şekilde atık miktarımızı azaltabilir, daha az hammadde kullanımına ulaşarak iyileştirmeler sağlayabiliriz.

Adım 4: Dahil et

Başarılı bir projenin en önemli anahtarı, diğer insanların programa katılımını cesaretlendirmektir. Öncelikle geri dönüşüm program amacının ne olduğunu kurumumuz içerisinde duyurmalıyız ve programa katılımların kolay olmasını sağlamalıyız. Bunu, çalışanlarımızın kolayca fark edeceği ve kullanımları sırasında heyecanlandıracağımız geri dönüşüm kutularını stratejik olarak yerleştirerek yapabiliriz. Çalışanlarımızın çay/kahve aralarında kullandığı alanlar ve yemekhane/kafeterya gibi yerler stratejik yerler için en ideal noktalardır. Ardından kullandığımız ünitelerin üzerinde her bir atık türü için açık bir şekilde açıklayıcı etiketlemelerin olduğundan emin olmalıyız.

Çalışanlarımızın programa katılımını arttırmak ve gösterecekleri eforların ne kadar olumlu olacağını anlatmak adına geri dönüşümün etkilerini göstergeler ile paylaşmalıyız. Bu adım ile çalışanlarımız yapacakları iş ile ilgili sadece bir gurur duygusu hissetmeyecek, aynı zamanda programı devam ettirmeye meyilli olacaklardır.

Adım 4: Tabana yay

Programdan haberdar edilmesi gereken kişiler sadece beyaz yakalı çalışanlarımız değildir. Kurumumuzdaki güvenlik görevlilerinden hizmetlilere kadar diğer çalışanlarımızı da geri dönüşüm programımızdan haberdar olmalarını sağlamalıyız. Bu bize kurum içerisinde geri dönüştürülebilir ürünler daha doğru bir şekilde odalarda ve diğer atıklarımız ile atılmamasını sağlayacak.

Adım 5: Teslim et

Geri dönüştürülebilir atıklarımızı türüne göre ayrı ayrı bir şekilde biriktirdikten sonra bu atıklarımız ile kimin ilgilenmesi üremeye karar vermek olacaktır. Bununla birlikte, başa çıkmanın birçok farklı yolu vardır ve bu yolların kurumunun büyüklüğüne ve teknolojilerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Türkiye çapında bir çok il ve ilçe belediyesi geri dönüştürülebilir atıklarımızı toplamaktadır. Belediyelerimiz ile doğru atıklarımızı yere iletmiyorsak, eğer atık yönetimi üzerine çalışan özel şirketler ile şikayette bulunabilir veya kurum içerisinde oluşturulmuş gönüllü takımımız ile en yakın atık üretme, tüm atıklarınızı bırakabiliriz.

Ofisimizi çevre dostu yapmak için diğer öneriler

Ofislerimiz içerisinde oluşan atıklarımızı azaltmanın farklı yollarıda vardır. Örneğin, fazla alım yapmaktan kaçınmamalıyız. Yalnızca depolanan ofis malzemelerini satın almayın, bu şekilde kullanabileceğiniz malzeme ofislerimizde atıl durumda olmayacaktır. Ofislerimiz için gerekli malzemeleri satın alırken, doğaya uygun ürünler ve geri dönüştürülmüş ürünler günlük işlerinin bir parçası olarak kullanan üretici tercih etmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca ofis içerisinde tüm ürünlerimizi ve malzemelerimizi (kağıtlar ve kutular gibi) mümkün oldukça tekrar tekrar kullanmamalıyız.

Geri dönüşüm işlemlerini bugün hemen başlatın!

Biraz çaba sarf ederek, iş yerimizi daha verimli ve çevre dostu olarak kullanılabilir. İşyerimizde, çalışanlarımızın programa katılımlarını hızlı ve kolay hale getiren geri dönüşüm faaliyetleri ve hizmetleri tercih edilebilir. Tasarım gücü yüksek geri dönüşüm faaliyetleri ve ürünlerimiz programımızın daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Yeni yıl ile birlikte ofislerimiz için en uygun geri dönüşüm ünitelerini bulmak için üzerimize düşeni hemen şimdi değiştirmemiz gerekiyor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *